cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Highlighted
Level 1

HST on Purchases - not recording to the GL

Hi All, 

 

I am having issues with one of my bookkeeping clients...the HST on purchases looks like its being tagged correctly as sales tax, but when I look at the Transaction Journal, the HST is not being applied to any account.. any ideas on how to correct? 

THE GL entry looks like so (image attached)

As a result, the billable expenses are being marked up at gross, instead of the pre-tax amount. I'm assuming this is connected? 

2 Comments
QuickBooks Team

Re: HST on Purchases - not recording to the GL

Hi TraciMacizzle,

 

Welcome back to the QuickBooks community and thanks for including a screenshot with your question. Comparing it to screenshots in my own test file, I see what you're saying about the account being missing from the transaction journal and I'm here to help. To start, I'd like you to make sure your sales tax agency accounts are mapped properly. It's just a few quick steps.

 

  1. Select Vendors from the top menu.
  2. Choose Vendor Centre.
  3. Double-click the related vendor (in this case, Receiver General) to open the Edit Vendor window.
  4. Go to the Sales Tax Settings menu on that window.
  5. Ensure the accounts are mapped properly. If something is missing, add it.
  6. Click OK to save.

This will save the settings for transactions moving forward, so you'll need to delete and re-enter the bill to have it apply there. If changing these settings hasn't helped, get in touch with our phone support team so an agent can take a closer look with you. The number to dial is 1-877-772-9158. Pro and Premier support agents can help 24/7. Enterprise and ProAdvisor agents are on hand from Monday to Friday between 9 a.m. and 8 p.m. ET. Here's more information about support: Intuit QuickBooks Desktop software support policies

 

I hope that helps. Have a great week!

Level 6

Re: HST on Purchases - not recording to the GL

I've tried to duplicate your problem but cannot.  This is a bit mysterious.  It appears from your transaction shot that your Sales Tax Item is set up correctly, but maybe it's not linked to the correct Sales Tax Code??  Your Sales Tax Code list should look something like this:Sales Tax Code List.PNG

 

Drilling down on the tax code in question:Edit Sales Tax Code.PNG

 

 

Then ensure that this tax code is being used on the purchase documents:

Vendor Bill.PNG

 

Note the Sales tax amount in bottom right corner.

 

Now transaction Journal is correct;Transaction Journal.PNG

 

Billing for time and expenses should look like this:Add Time & Expenses.PNG

 

I'm really at a loss as to why your transaction journal is showing the way it is.  Have you done a Verify and Rebuild Data?  It almost appears as though this may be a flawed data issue.  Whenever I've had things that would not balance or just plain went wonky on me, a verify and rebuild data has always fixed it.  That would be my immediate suggestion.  If i think of anything else, I'll let you know.  Good luck!